playmore2007.07.01. 20:59

Polgárháború

Numero Uno: Az amerikaiak szeretnek polgárháborús témákat feszegetni, ami végül is nem is túl meglepő hiszen alapvetően az az egyetlen háború amit a rövidke történelműk alatt megtapasztalatak. A Második VH, Pearl Harbor, Vietnám és társai csak rizsa amikkel drága Hollywoodi filmeket lehet eladni. Numeró 2 (sajna a kettőt nem tudom...): a kedvenc képregénykiadóm a Marvel. Rengeteg jól kitalált figurát futtatnak (Spiderman, X-Men stb), ráadásul a kedvenc képregényhősöm is az Ő soraikban harcol (The Punisher). Ugyan már számtalanszor láthattuk a régi hősök mai ízléshez igazítását (minden kiadó rákényszerül erre szép lassan), azonban a Marvel 2006 július 1.-én elkezdett egy visszafordíthatatlan folyamatot, amit senki kívülálló nem láthatott előre és melynek végén a világ egyik legnagyobb képregénykiadó vállalata MEGÖLTE az egyik legnagyobb franchise-át és átformálta az egész képregényuniverzumot. Lássuk milyen események vezettek ehhez...

Amerika Kapitány halott. Biztos sokan emlékeznek erre a majdhogynem történelmi jelentőségű hírre, amely itt a gamer365-ön is kapott egy bejegyzést. Fiatalabbaknak és azoknak akik nem igazán vannak otthon a képregények világában talán furcsa lehet, hogy sokan miért hördülnek fel ennek hallatán. Captain America vagy "Cap" ahogy a barátai hívják egy IKON volt. Az igazi amerikai szuperhős és talán a legnagyobb hős a Marvel univerzumban. A második világháború alatt adták ki az első számát és azóta rendíthetetlenül harcolt a gonoszok ellen. Őróla majd eg másik bejegyzésben fogok írni (megfogadtam, h ez csak a Civil Warról fog szólni) úgyhogy most ugornék is a Marvel univerzum irányába.

Tehát induljunk az elejétől. A Marvel univerzum ugyanúgy indított mint más képregényuniverzumok. Gyártotta a hősöket kilószám, aztán akik bejöttek azokat vitte tovább. A második világháborútól kezdve indult be igazán a képregénygyártás és az ún. "aranykor" a 50-60-70-es évekre tehető. Ekkor a közvélemény és a célcsoport (melyek szinte mind tizenéves fiatal srácok) aklasszikus szuperhősöket igényelték, akik általában valamilyen balesetben kapták erejüket (kivéve 1-2 jellegzetes karaktert pl Superman, Wonder Woman) és ezzel mentették meg a világot a gonosztevőktől (akik jellegzetesen szert akartak tenni valamilyen erőre majd ebből fakadóan hatalomra. A 80'-as évekre ez a modell kezdett kissé kikopni, magával hozva bizonyos, újabb típusú hősök pl a kegyetlen The Punisher (1986) debütálását. Bár az alkotók még mindig ragaszkodtak klasszikus sémákhoz a közönségük egyre inkább felnőtt és az új fiatalok is valami komolyabbat akartak. A 90'-es évektől megfigyelhető a grafikai kidolgozás hihetetlen előretörése (ezzel párhuzamosan a számok rövidülnek a befektetett munka miatt) és 2000-től kezdve pedig már tényleg komoly képregényekről beszélhetünk (még akkor is, ha alapvetően a régi gyökereket látjuk). Hozzá kell tennem, hogy míg a DC Comics (a Marvel legnagyobb ellenfele) gyakran vett egy dátumot, az előtte történt dolgokat semmisnek véve úgymond újraindította a karaktereit (ezzel az aktuális ízléshez igazítva őket) addig a Marvelnél idáig ilyen nem történt.

Nem tisztem és nem is tudom átlátni az egész Marvel Univerzumot (de még a felét sem), a rengeteg hős odakint amerikában mind külön képregényt futtat, ráadásul rengeteg keresztsztori (crossover) van melyekről jobb esetben értesül az ember, rosszabb esetben azt se tudja melyik számban keresse Spidermant (segítségül szoktak kiadni ilyen telefonkönyvszerű színes book-okat amelyekből mindenki értesülhet melyik képregény, melyik számában milyen hősök és események várhatóak az elkövetkezendő hónapban).

Mindenesetre most a Marvel a téma. Ők pedig az utóbbi időben valami nagyon merész akciókba fogtak. A hőseik erkölcsileg és érzelmileg egyre keményebb helyzetekbe kerülnek és gyakran jól ismert (bár mellék) karakterek meggyilkolására került sor és akkor.... és akkor jött a Polgárháború. Maga a Civil War alaptörténete 7 hónapon át jelent meg Amerikában, egyre inkább borzolva a kedélyeket (emelett rengeteg futó sorozatban tette tiszteletét mellékszálak szerepében).

!SPOILEREK KÖVETKEZNEK!

A Civil War története: Nem akarok túl sok dolgot lelőni, de azoknak akik nem olvasták ennyit tudniuk kell.

Chapter I: A világ már nem csak néhány szuperhős harcmezeje. Az öregek és tapasztalatak egyre kevesebben vannak a naponta megjelenő új szupererős suhancok mellett. Stamford, Connecticut állam: 4 fiatal jófiú a hírnév kedvéért megtámad 4 régi motoros szuper gonosztevőt. A harc jól indul három gonosz már azelőtt lfekszik, hogy megizzadnának, de az utolsó Nitro nem ilyen. Tudja, hogy vérre megy a játék és mikor sarokba szorítják aktivizálja a robbantó képességét. Stamford eltűnik a föld színéről.

A közvélemény hamar a Szuperhősök ellen fordul, majd Tony Stark (Vasember) multimilliárdos vezetésével megszületik a Superhuman Registration Act törvénytervezet előkészítése, mely minden szuperképességet birtokló egyént arra kötelez, hogy fedje fel igazi kilétét és legyen az állam által irányított és fizetett "rendőr". Az ellenállókat elfogják. Amikor a S.H.I.E.L.D. (állami szuperkatonai szervezet) megparancsolja Captain Americának is, hogy tegyen eszerint (és vadássza le bajtársait), Ő ellenáll, megszökik és a lázadás élére áll.

Chapter II: Elkezdődik az embervadászat, egyre több szuperhőst gyjtenek be és valamely titokzatos börtönbe szállítják őket. A lázadás megment akit tud és Nick Furry segítségével (a S.H.I.E.L.D. volt parancsnoka) menedéket is találnak. Mindeközben megtörténik a lehetetlen: a Pókember (aki erősen hallgat Tony Starkra) leleplezi magát a közvélemény előtt (látni kell Jameson arcát! 8) ), ezzel bíztatva másokat is. Captain America oldalán egyre kevesebben vannak.

Chapter III: Az X-Men kivonja magát a háborúból, nem áll senki oldalára. Ugyanakkor Captain America és társai (pl Daredevil) továbbra is mentik az ártatlanokat és jót cselekednek annak ellenére, hogy még inkább titkolniuk kell személyazonosságukat. Egyik nap egy mentéshez érve, csapdát állít nekik a Vasember és áldáz csata kezdődik. A Vasemer kezd Cap fölébe kerekedni (ráadásul Spiderman is egy újfajta mechanikus ruhával harcol az oldalán), mikor megjelenik a "halott" Thor (a kalapácsos istenség).

Chapter IV: Thor gyorsan rendet vág Cap harcosai közt és Iron Man végleg térdre kényszeríti Captain Americát, azonban Goliath (Amerika Kapitány harcosa) vezetésével harcképtelenné teszik Vasembert majd Goliath legyalulja Vasember hordáit, amikor azonban Thor elé kerül, az egyszeren megöli mágikus kalapácsával. Captain America ájult, embereinek fele mozgásképtelen, a többiek is alig állnak a lábukon. Mégis megmenti őket a Láthatatlan lány a Fantasztikus 4-esből, aki idáig a férje miatt Stark Oldalán állt (Reed Richards nagy támogatója az ügynek). Cap elmenekül emberei egy részével. A gyilkosság után sok hős áll át Cap oldalára a Fantasztikus 4-es testvérpárjával egyetemben.

Chapter V: A S.H.I.E.L.D. főigazgatójává Tony Starkot teszik, aki hogy átszökött sorait kiegyenlítse, szuperbűnözőket vesz fel a harcosai közé. Pókemer ezt már nem tűri Ő is fellázad Stark ideái ellen és megszökik. Illetve csak szökne, de félúton két gonosztev majdnem megöli. Ekkor tűnik fel a Megtorló, aki megmenti és jelentkezik Cap harcosai közé aki egyelőre megtűri (mert a Megtorló ugye hidegvérű gyilkos). Végül kiderül Tony Stark terve: az elfogott lázadókat egy ún Zeró Zónába vetik, egy hatalmas üres börtönbe.

Chapter VI: A Megtroló segítségével Amerika Kapitányék kiderítik ennek a börtönnek a hozzáférését és tervük, hogy megszöktetik onnan a már elfogott hősöket (ezután a Megtorló sajnálatos módon kimarad a buliból). Cap összeszedi minden emberét és beteleportál a börtönbe...ahol szembe találja a magát Iorn Man minden erejével...azonban Cap sem esett a fejére kiskorában, már jóelőre kiszabadította a barátait a börtönből. Minden Marvel szuperhős farkasszemet néz egymással...

Chapter VII: Kitör a harc. Mivel a S.H.I.E.L.D. be karja azárni a börtönbe vezető erőkaput, Cloak egy huszáros vágással mindenkit elteleportál New York közepére. A harc egyre nagyobb méreteet ölt, házak dőlnek össze hatalmas robbanások, mindkét oldalra erősítés érkezik (Atlantisziak és Istenek), míg végül Captain America összezúzza Iron Mant, azonban a végős csapás és a győzelem pillanatában, hétköznepi emberek vetik rá magukat és próbálják visszatartani. Cap rájön, hogy micsoda embertelen dolog, amit tesznek, ugyanúgy pusztítják az ártatlanokat a harcuk közben. Ezért megadja magát és ezt parancsolja az ebereinek is. Tony Stark győzött és bár a Captain America oldalán álló hősök nagy része amnesztiát kapott, sokuk nem hajlandó többé a másik oldalra állni és mint pl Spiderman (fekete szerkó újra yeah!) inkább száműzetésben él.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==