casper0072009.07.21. 17:45

A pártatlan

Most, hogy a második X360-am is a túlvilágra készülőben van, sok mindenben megváltozott a véleményem. Ugyan elküldhetném a gépet szervizbe, de kérdem, mi értelme? Csupán megjavítanák a konzolt, aztán játszhatnék további fél évet, várva az újabb meghibásodást. Azt már eldöntöttem, hogy alkatrész címen meghirdetem a nagyobb árverős portálok egyikén. Utána azonban hova tovább?

Soha, egyetlen konzol esetében sem voltam elfogult. Minden riválist ugyanúgy tiszteltem/tisztelek, és akkor lennék a legboldogabb, ha az aktuális generáció minden képviselője a rendelkezésemre állna. Azonban ennek legnagyobb akadálya a pénz, ami ugye véges keretet jelent, így gazdálkodni kell, kompromisszumokra kényszerülünk. Magyarul hiába szeretnék egy Xbox 360 és PlayStation3 konzolt is, csak az egyik fog hazajönni. A továbbiakban több szempont alapján hasonlítom össze a két gépet, de most leszögezem, hogy ez nem „vs” bejegyzés, nem akarok konzolháborúról szóló bejegyzéseket látni, ha erre mégis sor kerül, az illető kommentárját moderálom. Előre szóltam. A bejegyzés végén a választásomat sem írom le, mivel még nem döntöttem, hiszen mindkét konzol számtalan előnnyel rendelkezik, illetve több, a közeljövőben nyilvánosságra kerülő információ is segíteni fog a választásban.

A gép:

Senkinek sem újdonság, hogy a Sony masinája erőteljesebb „elemekkel” rendelkezik. Igen ám, de ez általában nem látszik meg, sőt, a generáció elején a multiplatform játékok az Xbox 360-on néztek ki jobban, még ha nem is túlzóan. Az elenyésző különbség számomra akkor sem lenne zavaró, ha éppen a kevésbé szép oldalról szemlélném a dolgokat. Ugyanakkor a fejlesztők ma már a nehezebben programozható PS3-t is kellőképp „megszelídítették”, erről árulkodnak azok az ámulatra méltóan szép játékok, mint pl. az Uncharted - Among Thieves vagy a Gran Turismo 5. Grafikai szempontból tehát egyik konzolnak sem kell panaszkodnia, úgy látszik, a látvány közel sem döntő tényező.

Sokkal inkább az lehet a megbízhatóság. Az előző generációkban nem volt jellemző a nagyszámú meghibásodás, ha valaki beruházott egy PlayStation 2-re vagy egy Xbox-ra, akkor az illető jó eséllyel ma is minden aggodalom nélkül nyüstölheti a gépet. Persze mindig vannak kivételek. Ma azonban merőben más a helyzet. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy a ludas az Xbox 360. Az első gyártmányok kérészéletűek voltak, rengeteg meghibásodás történt, a 3led, az E74, és társai világszerte hírhedtek. A Microsoft a mai napig dolgozik a problémám, és habár nagy fejlődést értek el, bizony még most is gyakran be-becsúszik egy-egy elhalálozás. Ugyan a 3 éves garancia mentesít a javítási költségek alól, de nem lenne jobb egyszer megvenni a konzolt és a következő generációig játszani vele? Ne hagyjuk ki a PlayStation 3-at se, mely ugyan merőben kevesebb hibaszázalékkal bír, de előfordul, és a Sony koránt sincs annyira felkészülve erre az esetekre, mint riválisa. Magasak a javítási költségek és a felhasználónak jóval többet kell várnia gépére.

Olyan apróságokra, mint a kinézet, teljesen felesleges kitérni, mindenki egyéni ízlésétől függ a megítélés, de ez nem ösztönző-hátráltató tényező. Mindkét konzol rendelkezik HDMI csatlakozóval, így a nagyfelbontású megjelenítő készülékekre való érdemi csatlakoztatás nem akadály. A régebbi 360-as gépek még igencsak zajosak voltak, de a ma forgalomban lévő példányok már a PS3-hoz hasonlóan lágyan duruzsolnak. Ami azonban a Sony masinájának előnyére válik, az a Blu-Ray Disc kezelés. Mint közismert, a „kéksugár” győztesként került ki a HD-DVD-vel folytatott párbajából, s a jövő formátumaként emlegetve egyértelmű előnyt élvez. Sokkal több adat fér el rá, így a PS3 nem kényszerül arra a megoldásra, mint az X360, miszerint egyes játékok több lemezen jelennek meg, s nem utolsó sorban a Sony masinája a létező (és az átlag ember által elérhető) legnagyobb felbontásban jeleníti meg a filmeket is. Ugyanakkor az MS készülékének előnyére válik, hogy nem kötelező a telepítés, ami egyes PS3 játékoknál rendkívül idegesítő. Ha jól emlékszem, a Grand Theft Auto IV installálási procedúrája tíz-tizenöt perc, a Metal Gear Solid 4 pedig minden fejezet előtt telepít. Az Xbox 360 esetében is lehetőség van telepítésre az NXE-nek köszönhetően a gyorsabb futtatás érdekében, ez azonban nem minden esetben oldja meg a problémát, lásd GTA IV, de az esetek döntő többségében javulást érünk el.

Az MS oldalán áll az árszabás. Az Xbox 360 a ma futó három next-gen konzol közül a legolcsóbb, így nem meglepő, hogy ha csak kicsivel is, de jobban fogy, mint a PS3, ami hazai viszonylatban elég borsos árcédulával kerül a boltok polcaira. Már régóta keringenek nem is alaptalan pletykák (igazából tényként kezelhetők) a PS3 árcsökkentéséről, pontosan 100$-ral, ami sokakat csábíthat vásárlásra. És ne feledjük az esetleges PlayStation 3 slim kiszerelést sem, amiről várhatóan a nyár végén rántják le a leplet.

Perifériák, kiegészítők:

Kezdjük a legfontosabbal, a joy-jal. Itt az X360 a favorit, a kontroller telitalálat, remekel illik a tenyerünkbe, kényelmes, a gombok és ravaszok tökéletesen vannak kialakítva, játék közben a kezünk nem fárad el, és a súly is pont jó. Érezzük, hogy a kezünkben van, de nem zavaró. A PS3 irányítója ezzel szemben zavaró lehet. Túl könnyű, a ravaszok nem is ravaszok, könnyen lecsúszik róla az ujjunk, a csuklónk könnyen kiakadhat, igaz, idővel ez megszokható.

Mindkét gép számos extrával „tuningolható”. Ma már alapkövetelmény a csatlakoztatható merevlemez, mely egyre nagyobb méreteket ölt. Korábban a PS3-nak nagyobb szüksége volt a perifériára a telepítés miatt, azonban az évek multával a letölthető tartalmak megszaporodtak, egyre nagyobb lett a méretük (nem beszélve egyes játékok mentéseiről), így érthetően egyre nagyobb helyre lett szükség. Ma egy átlagos PS3 géphez egy 80GB-os, egy Xbox 360-hoz egy 60GB-os (már nem ritka a 120GB sem) HDD jár. Az utóbbi konzolhoz tartozó memóriakártyák pedig lassan csak arra jók, hogy mentéseinket átvigyük egy másik gépre.

A többi extráról oldalakat lehetne írni. Van itt messenger kit, melyet mindkét esetben a kontrollerhez csatolhatunk, webkamera, melyet tökéletesen feleslegesnek tartok, akkumlátor-töltő, stb. Mindenki megtalálj a számítását, eldöntheti, hogy mire van szüksége a komfortos játék érdekében. Az tudjuk, hogy mindkét konzol a nagyfelbontású kijelzőkön villogtatja meg igazi tudását, ugyanúgy ráköthetjük őket LCD és plazma televíziókra, mint monitorokra és ne feledkezzünk meg az 5.1-es hangrendszerekről sem.

Live és Network:

Itt a Microsoft jár előrébb, bár ez néhol igencsak személyfüggő. Az Xbox Live nagyobb tartalommal bír, több tartalom érkezik, több a lehetőség, de néha igencsak magasak az exkluzív játékok DLC-inek árai. Az egyik hálózat esetében sem kivétel, hogy számos szolgáltatás nem érhető el kis hazánkban, és őszintén nem is látok arra nagy esélyt, hogy ez változni fog. Ugyancsak gyakori a régiózáras tartalom és mi csak irigykedve figyeljük nyugati társainkat, akik önfeledten merülnek el a teljes körű kiszolgálás pezsgőfürdőjében. Számomra a legfontosabb azonban a multiplayer, amely szerencsére különösebb gond nélkül abszolválható mindkét masinán. Ami itt a legfontosabb, és ami a PS3 malmára hajtja a vizet, hogy a Sony-nál ingyenes a többszemélyes játék. Lehet, hogy az Xbox 360-on többen élnek a multiplayer funkció lehetőségével, de igencsak bosszantó, hogy egy plusz játék árát Gold előfizetésre kell pazarolni. A letölthető játékok az Xbox 360-on vannak többségben, és sok esetben olyan fantasztikus exkluzív címek jelennek meg, mint a Braid vagy a Castle Crashers.

Itt tennék említést az achievement és trophy rendszerről. A kezdeményező az MS volt és tagadhatatlan, hogy az AC rendszer jóval kiterjedtebb, mint az annak mintájára kifejlődő PS3 trophies. Míg minden egyes Xbox 360 játék rendelkezik kinyitható achievementekkel, addig a PS3 esetében ez korlátozottabb, igaz, ma már egyre több játék kapja meg ezt a kiegészítést.

Játékkínálat:

Mindkét gép bőven rendelkezik játékokkal. Mint fentebb említettem, kezdetben a multiplatform játékok az X360-on valamivel jobban néztek ki, ez a különbség ma már szinte nem is érzékelhető. Így a két rivális tartalombeli különbséggel vagy különböző extrákkal próbálja meggyőzni a vásárlót. Példa a Soul Calibur IV, ahol az egyik verzióban Darth Vader, a másikban Yoda volt elérhető karakter (igaz, letölthető formában felkerült a másik karakter is). Jóval lényegretörőbb a Grand Theft Auto IV esete, ahol a méretes DLC Xbox 360-ra érhető el (nem tudni, meddig). A másik oldalon felhozható az augusztusban megjelenő Batman: Arkham Asylum, ahol a PS3 verzióban Joker felett is átvehetjük az irányítást. Lassan ott tartunk, hogy exkluzív címeket csak a belső stúdiók gyártanak (PS3: Guerilla Games, Naughty Dog, Xbox 360: Turn 10, Lionhead), de azért találhatunk ellenpéldát is. Az Insomniac Games (Ratchet and Clank, Resistance) eddig csak a Sony gépére fejlesztett játékot, míg a Bioware (Kotor, Mass Effect) az X360-at részesíti előnyben.

Játékok esetében az exkluzív címek hozhatják meg a döntést. Ez nagyban függ ezek mennyiségétől és minőségétől, de nem ritka, hogy egy játékos direkt egy játék miatt vesz gépet. A teljesség igénye nélkül felsorolok pár sorozatot és egyedülálló exkluzív címet, mely már megjelent vagy a közeljövőben fog a vásárlók rendelkezésére állni.

PlayStation 3:

God of War

Metal Gear Solid

Little Big Planet

Uncharted

Killzone

Heavy Rain

Gran Turismo

Ratchet and Clank

Xbox 360:

Halo

Fable

Gears of War

Forza Motorsport

Splinter Cell Conviction

Mass Effect

Alan Wake

Lost Odyssey

Látszik, hogy mindkét gép számtalan exkluzív címmel büszkélkedhet, az már teljesen a játékostól függ, hogy mely produktumokat részesíti előnyben. Számomra éppen a játékok miatt lenne érdemes mindkét konzolba befektetni, hiszen az egyik oldalon leginkább a God of War és az Uncharted fog meg, míg a másikon az Alan Wake és a Splinter Cell Conviction érdekel.

Lezárás:

Konklúzió nincs, egyik konzol sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindkettőnek megvannak a tagadhatatlan előnyei és hátrányai a másikkal szemben. Még egyszer meg kell említenem, hogy ez egy teljesen pártatlan, a döntést a későbbiek folyamán befolyásoló gondolataim összegzésére szolgáló poszt, melyben rávilágítók mind az Xbox 360, mind a PlayStation 3 előnyeire és hátrányaira. Az új konzolomat, legyen az bármelyik, valószínűleg október és december között fogom megvásárolni, mert mindkettő pénzbe kerül ugyebár. Ja igen, és attól függetlenül, hogy még fogalmam sincs a döntést illetően, attól még lehet előre is tippelni, hogy ki is lesz a befutó. :D Tehát nem tanács, csak egyszerű tipp. És még egyszer: aki viszályt szít, az moderálva lesz. Szóltam.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==