[35] Stinger (offline)

Angyali - Jólnevelt - Mániákus

Ő egy 37 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4837 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 96582 kreditet gyűjtött

2009 május
19:27 Limitált kiadások - manapság
A limitált kiadások fénykorát éljük: a játékipar elmúlt három évtizedében soha nem volt akkora mértékű a meghatározott példányszámban gyártott díszdobozos, vagy külön gyűjtők-rajongók számára készült speciális változatok jelenléte, mint manapság. Nem csak a piaci versenynek, vagy a nagyobb hasznot remélő kiadók számára kedvező ez a helyzet, hanem a rajongók számára is - hiszen melyikünk ne szeretne minél teljesebb és az átlagostól eltérő, mindenféle finomsággal, illetve eszmei értékkel felvértezett példányt a kedvenc játékából?
A minőségibb termékeket vásárló réteg számára az átlagos Retail (hétköznapi eladásra szánt) verziók kevésbé vonzóak, mint a díszdobozzal dicsekvő, exkluzív tartalmakkal telepakolt értékű társaik. Az ok a rajongásban keresendő, hiszen amellett, hogy egy speciális kiadás a látóidegeket is kényezteti, a magasabb pénzösszegért rendszerint egyedi kialakítású, bónusz DVD koronggal, esetleg apró ajándékokkal és díszes artbookkal bővített csomagokkal díszíthetjük fel a házi szentélyünket. A "doboz-fétisizmus" azonban nem csak a gyűjtői szenvedély hozadéka, hasonló a helyzet a digitális disztribúció tapinthatatlanságát ellenzők, vagy a konkrét univerzumok és virtuális személyek elkötelezett hívei esetében is (saját tapasztalat, hehe). Számukra a videójáték nem egyszerű hétköznapi tárgy, hanem nélkülözhetetlen és kézzelfogható terméke az egyén önkifejezésének. Egy ízléses gyűjtemény megpillantása ráadásul már az első pillanatban számtalan hasznos információt elárul a tulajdonosáról: a pszichológiai jellegűek között persze kézzelfoghatóbb is akad, hiszen akár konkrét játékstílusokról, hősökről, sorozatokról, esetleg magát a szoftvereket futtató platform iránti rajongásról is lehullhat a lepel.


Mass Effect: Limited Collector's Edition

Egyes részletek sokat változtak az évek során, mások inkább csak igényesebbé és stílusosabbá váltak - utóbbiak csoportjába tartozik pl. a külcsín is: a gyűjtői és limitált kiadások ilyen szempontból egész széles palettán mozognak, az egyedi színezetű és festésű, vagy (esetleg dombornyomott) fémdobozos változatoktól kezdve egészen az exkluzív holografikus borítóval készült papírtokos szépségekig terjednek. A manapság oly' közkedvelt Steelbook kiadásnak például több előnye is van: készülhet dombornyomással és anélkül, művészi belső kialakítása mellett pedig egyszerre akár hat korong tárolását is biztosíthatja. A fémdobozt előszeretettel használják fel különböző egyedi kompilációk készítésére is, mert a technológiát és a sorozatgyártást bárki igénybe veheti, aki felveszi a gyártóval a kapcsolatot. Így történhet meg az, hogy a nagy kiadók mellett független privát kereskedelmi cégek is készítenek exkluzív kiadásokat, amelyek tartalma eltérhet ugyan a "gyári" díszdobozos verzióktól, de szintén bőséges belső tartalommal rendelkeznek (tipikus példa erre a brit GAME áruházlánc kínálata).

Egy mai trendet követő gyűjtői kiadás az alábbiakból tevődik össze: igényes díszdobozba csomagolt alapjáték, illetve a hozzá társított bónusz DVD lemez, amelyen egy igényesebb szoftver esetén mindenféle hasznos tartalmat is magába foglal (fejlesztői interjúk, "így készült..." felvételek, digitális artwork és játékgalériák, háttérképek, dashboard témák, esetleges soundtrack melléklet - utóbbi pl. néha külön audiolemezként lát napvilágot). A rajongók számára készült csomagokban ezen felül további apróságok is lapulhatnak, íg az óriási papírtérképektől, kulcstartóktól kezdve a kézzel rajzolt artbookokon át a T-Shirt-ig szinte mindennel összefuthatunk.


Halo Wars: Limited Collectors Edition

A limitált példányszámban készült gyűjtői kiadások még ennél is bővebb tartalommal kecsegtetnek: a fentebbieken kívül egyedi, gyakorta csak így beszerezhető aprósággal kedveskednek a vásárlóknak, mint amilyen pl. az extra tartalmakhoz juttató kódok sokasága, amit egyszeri felhasználhatóságukat tekintve nem oszt meg senki sem a fórumokon. Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy sok olyan középszerű játékprogramból készül gyűjtői kiadás, amely esetében nem is lenne indokolt ennek elkészülte, de olyanok is akadnak szép számmal, amelyek szinte ordítanak a limitált pakkokért, mégsem kerül belőlük sohasem a boltok polcaira. Az eltérő piaci igények, a remélt anyagi haszon és a rétegjátékok kiismerhetetlen mivolta elég nagy káoszt teremtett a piacon, de mint mindig, ez alól is vannak kivételek. A Nintendót megfigyelve például egyértelművé válik, hogy a kiotói óriás masszívan elutasítja a speciális változatok elkészítését: ezért is örvendetes a High Voltage bevállalása, amely a hamarosan megjelenő The Conduitot öltözteti limitált díszdobozos kiadásba. Bár a retail layouttól történő eltérés nem jellemző a japán cégre, a Conduit talán ismét felkutatja azt az ösvényt, amelyről a nagy N hosszú évekkel ezelőtt letévedt: emlékeim szerint talán a Resident Evil 4 Gamestop RED Editon, a Legend of Zelda: The Wind Waker Limited és a The Legend of Zelda: Collectors Edition disc volt az a három utolsó kiadás, amely küllemével és tartalmával masszívan kiemelkedett a Nintendo játékok kínálatából. Ennek pedig idestova már hat esztendeje, utóbbi ráadásul nem is került forgalomba, csak promóciós rendezvényekről és Bundle kiadásokból volt hivatalosan beszerezhető.


The Conduit: Limited Edition

Ha az eladási statisztikákat nézzük, egy rendhagyó tartalommal bíró változat kiadása egyáltalán nem veszteséges, sőt! A limitált és gyűjtői példányok érintetlenül történő beszerzése a megjelenést követő fél év után már rendkívül nehézzé és költségessé válik, mert elfogy a korábban legyártott mennyiség. A ritka és egyedi variációkból természetesen nem készül utánnyomás, hiszen a tömegével gyártott limitált kompilációk bizonyos példányszám felett már nem minősülnek kuriózumnak. A kései vásárlónak már "csak" a retail változat marad (vagy kisebb vagyonokat ad ki az aukciós oldalakon egy-egy véletlen felbukkanó példányért). Érdekes amúgy a platformok szerinti mennyiség szórása is: míg az előző generációban az Xbox Classic-kal szemben a PlayStation 2 vitte a "Limited edition" pálmát, addig mostanra az Xbox 360 már másodszor körözte le a rivális platformot - ebben pedig az is közrejátszik, hogy a PC-s múlt okán a Microsoft erős nyomást gyakorol a kiadókra, a Game üzletág a saját exkluzív játékaiból pedig szinte kivétel nélkül jelentet meg gyűjteménybe szánt darabokat. Bár a piacra dobott mennyiség elenyésző töredéke a "mezei" verzió számadatainak, megfelelő időtartamig biztosítja az utánpótlást azok számára, akik a launch időtartama után a vásárlás mellett döntenek. Az igazán extra, és tényleg csak vastag pénztárcával rendelkező rajongók számára készült ritkaságok, mint amilyen legutóbb a japán Resident Evil 5 Ultimate Collectors Edition, vagy az észak-amerikai Dead Space 1000 db-os mennyiségben legyártott "ultra limited" változata volt, a szent grál csatlósai: egy ilyen relikvia már önmagában elismerést méltó szépség, még a limitált díszdobozok között is.

Sok számottevő tényező van még az egyedi maskarába öltöztetett, és a polcok díszének szánt játékok között: ahogy a múltban, így most sem mindegy, milyen régióban árusított változatot pakolunk a virtuális kosarunkba: a PAL hagyaték egyik máig negatív jellemzője, hogy az európai normáknak megfeleltetett látványvilág gyakorta szegényesebb, mint távol-keleti, vagy az amerikai kiadásoké, ezt azonban némileg ellensúlyzzák a régiómentes források, így nem feltétlenül kell lemondanunk az áhított trófeákról. A régiózárak rejtelmei, hogyanja és mikéntje azonban már egy másik történet, egyszer talán alaposan körüljárjuk majd azt is.

Blog, katt
9 komment

[55] axl
máj 31., vasárnap 2:35 #9
En is szeretem a specko kiadvanyokat, mostanaban a steelbook filmekre vagyok nagyon rakattanva. Hiaba, fetisem a belso borito... (Mondjuk ezt "mezei" kiadvanyoknal is el tudom viselni...)

A masik, amit meg szeretek, es PC-n ugy tunik ez az uj trend, az a kulso kartontok. Imadom! Egy alap kiadason is sokat dob.

Viszont ami felbosszantott, hogy Mo-n a Heroes V Gold-ot ugy adtak csak ki, hogy egy DVD-tokba siman behanytak 3 papirtokos lemezt a kezikonyv melle, oszt' csokolom! Szemben a kulfoldi digipack kiadassal, ahol szep, szethajtogathato tokba kerult a 3 lemez, de ugy, hogy az elson van az alapjatek es az elso kieg., a masodikon a stand-alone expanzio, a harmadikon pedig extra tartalmak kaptak helyet (mondanom sem kell, a hazai kiadasba ez sem kerult be...), es ez kerult be egy szep kartontokba. A magyar kiadas hiaba kapta meg ezt a kartontokot, hiaba magyar nyelvu (sajnos baromi sok elirassal es/vagy felreforditassal, es nincs valaszthato angol... ), hiaba ugyanolyan szep a box art, es hiaba eri meg igy is nagyon meg, azert ez egy hatalmas pofon volt...
Minden játék szerepjáték
[62] casper007
máj 20., szerda 22:10 #8
És annyit még hozzátennék a kommentekhez, hogy annyival nem is drágábbak ezek a kiadások a sima verzióktól. Rengeteg gyönyörű Limited és Collectors' Edition létezik, én most ezen a Dead Space ultra pakkon haltam be. Egy ilyen sisakot be kell szereznem!
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
máj 20., szerda 20:12 #7
Válasz kopa (#6) üzenetére
Ejj mászter, olvasol a gondolataimban, vagy mi? Nos igen, karckommandó rulez...
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
[5] kopa
máj 20., szerda 19:45 #6
Csak azok a fránya karcok, és gyűrődések ne lennének, igaz?
Illusion is the ultimate weapon!
[17] G.A.R.
máj 20., szerda 17:48 #5
Pont a napokban akartam írni a témáról.
http://www.youtube.com/user/TheGamecastChannel
[21] Edina
máj 20., szerda 11:09 #4
Én is ha tehetem, inkább a gyűjtői kiadást veszem meg
Gamertag: MEdina 91 PSN: MalfiED
[9] Attila6
máj 19., kedd 23:57 #3
Ez a Conduit piszokjól néz ki!
[7] Blackcolt
máj 19., kedd 22:18 #2
Jómagam is a bővített kiadványok híve vagyok. Ha valaki értékelni tudja a játék fizikai porhüvelyét is, annak mindenképpen ajánlott ezen kiadványok beszerzése.
HOOOOO!!!
[111] dreampage
máj 19., kedd 21:47 #1
Ez igazán alapos és kimerítő összeállítás volt. Ami engem illet, eddig nem sok Xbox 360-as limitált változat fordult meg a kezeim között, de azok mind nagyon igényesek voltak. Az Oblivion CE a gyönyörű papírdobozával és rengeteg tartalmas extrájával nyűgöz le, a Mass Effect LE úgyszintén (bár a kissé órmótlan fémdoboz és a megtört műanyag külső tok ront az összképen). A Gears of War 2 CE hihetetlenül igényes és szép kiadvány volt, ahogy a Halo Wars LE is, amelyből csak az extra DVD-t hiányoltam. Összességében nagyon jók ezek, és szerintem ha valaki tényleg nagyon kedveli az adott játékot, és nem vágja földhöz az a plusz néhány ezer forint, akkor igenis megéri befektetni egy ilyen kiadványba.
A játéknak soha nincs vége. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos ügyfélszolgálat: 06 80 018 590
Stinger
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
PC
Nintendo 3DS
Mobil
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, Szórakoztató, Verekedős, FPS, Online FPS, Verseny, Retro, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, Kártyajáték, Játék interneten, Társasjáték, Játék zsebkonzolon, DVD, Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), Könyvek, TV, Írás, Mozi , Étterem, Bowling, teke, Barátok, Programozás, Email, Letöltés, Chat, Fórum, Internetes magazinok, Úszás, Esőben sétálás, Korcsolya, Hóember építés, Jégkorong, Bicikli, Tenisz, Görnyedt ülés
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Ghz
(online)
lovas
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
kopa
(offline)
supermario4ever
(offline)
dracoo
(online)
Depi
(offline)
sarabi
(offline)
BlackLord
(offline)
bagszi
(offline)
Lothar
(offline)
Norbi92
(offline)
pali
(offline)
kochanp
(offline)
Reiker
(offline)
NvG
(offline)
LokkoLori
(offline)
lorantHUN
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
zead
(offline)
Stiletto
(offline)
AdamMcKraken
(offline)
steely
(offline)
CsibeBó
(offline)
N7 Attila
(offline)
reptai
(offline)
XBOX Live