[2] vem (offline)

Bartsgos - Jlnevelt

egy 32 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4149 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 2030 kreditet gyjttt

2009 March
16:35 Neverwinter Nights
A Bioware most mr kicsit tbb mint egy vtizede elltja a PC-s jtkosokat kivl minsg szerepjtkokkal, a legtbben taln a Baldur's Gate-re emlkeznek gy, mint etalon a szmtgpes szerepjtkok trtnetben. 2002-ben ltott napvilgot a kvetkez genercis Aurora engine ltal meghajtott RPG-jk, a Neverwinter Nights amely megprblta tovbbvinni az rksget s regbteni a fejlesztk hrnevt, de immr valdi 3D krnyezetben, lssuk sikerlt-e neki.

Bevezet
A jtk a D&D (Dungeons&Dragons) rendszer harmadik kiadst s a Forgotten Realms vilgt veszi alapul, ami az asztali szerepjtkosok szmra ismersen csenghet. Akinek nem lenne ismers, annak rviden annyit, hogy a Tolkien ltal felvzolt fantasy vilg trpi, elfjei, orkjai itt is felbukkannak, a vilgot thatja a mgia, s ezek a fajok megosztva uralkodnak a vilgban. A jtk alaphelyzete a kvetkez: egy akadmin talljuk magunkat, mint egy tehetsges, utols prbja eltt ll vgzs tanonc. A vrosban egy pestishez hasonl jrvny tizedeli a lakossgot (wailing death), s mindenki tehetetlen, eluralkodott az utckon a kosz. Az akadmin Lady Aribeth, egy elf lovag gratull s osztja ldst a
vgzskre, miutn vgeztl a kasztodtl fgg prbval, Te is el kerlsz. Ekkor vratlanul megtmadjk az akadmit, s a jrvny ellenszernek ellltshoz szksges lnyeket elraboljk. Ekkor jvnk mi a kpbe, mint tehetsges dikok, hogy segtsnk visszaszerezni a lnyeket s felgngylteni a httrben fut szlakat.

Kezdetek
Miutn a menben az j jtkot vlasztjuk, vlaszthatunk elre elksztett karaktert, vagy kszthetnk sajt karaktert is. Nyilvnval hogy egy sajt karakterrel sokkal inkbb azonosulni tudunk s knnyebb lesz kijtszani is azt, szval ersen ajnlott sajt karakterrel indulni. Rszletesen megadhatunk mindent, amit egy szerepjtkban elvr az ember: kls jegyek, kpessgek, arckp, felszerels, nem, jellem, ezeknek ksbb is fontos szerepe lesz. A karakterek arckpei nagyon jl sikerltek, radsul mg szinkronhangot is
vlaszthatunk, hogy biztosan illeszkedjen az is az ltalunk elkpzelt karakterhez.
A jtkban NPC-k segtenek az irnyts s a rendszer kiismersben, ami egybknt knnyen kezelhet s knyelmes. Gyorsgombokhoz rendelhetnk kpessghasznlatot, trgyhasznlatot, egyb cselekvseket, tbbfle kameramd ll rendelkezsre, hamar bele lehet jnni. Az alapszitucin s az utols prbn tlesve hamar belekerlnk az esemnyek sodrsba.Jtkmenet
Elsre elveszettnek rezhetjk magunkat kiss, de a minimapon (m) minden fontos hely jellve van, st mi is kszthetnk a trkpen megjegyzsekkel elltott jellseket. Kldetseinkrl rszletes naplzs folyik, s szintn ebbe is tudunk kszteni sajt bejegyzst. Ennek a kt funkcinak kiemelt fontossga van, mivel rengeteg httrinformci hangzik el a prbeszdek sorn, amiket tbbnyire a napl rgzt is, de nem rt ha kicsit mi is bvtjk, illetve a trkpen is knnyebb a tjkozds ha sajt kommentrokkal kijellt pontjaink vannak. Mivel szerepjtkrl van sz, nyilvn sok emberrel kell majd beszlnnk, s a prbeszdek nagyon el vannak tallva. Szinte minden esetben felknl a jtk tbb alternatv megoldst, ezek tbbnyire meggyzs, fenyegets, rosszindulat vagy -ppen ellenkezleg- jszndk reakcik. A szereplk beszdstlusa illeszkedik a karakterkhz, s mi is kpesek vagyunk azt a jellemet jtszani, amit csak szeretnnk. Radsul ha az intelligencia pontokon sproltunk, hogy egy brutlis gyilkolgpet hozzunk ltre, akkor a prbeszdekben felajnlott vlaszok ezt egyrtelmen elruljk majd :) Ez egy olyan szerepjtk, ahol a karizmra s az intelligencira osztott pontok nem vesznek krba.
Elg hangslyos lesz a harc is, amit sokszor termszetesen el tudunk kerlni a prbeszdeken keresztl, nha azonban elkerlhetetlen. A rendszer adja hogy itt nem sok gond lesz, a csatk kidolgozottak, a space segtsgvel meg tudjuk lltani az idt, amg kiadjuk az utastsokat, de akr vals idben is megtehetjk ezt az elre belltott gyorsgombokkal a kperny aljn. Nha gy tnhet hogy irrelisan nehz egy harc, ilyenkor llthatunk a jtk nehzsgn -ezt brmikor megtehetjk egybknt- vagy megprblhatunk vsrolni gygyitalokat vagy varzstekercseket, esetleg taktikt vlthatunk. Termszetesen egy varzslatokra alapul karakterrel a mgiaimmunits, mg a fizikai sebz karakterekkel a magas pnclzat s a sebzselnyels lesz az ellensgnk, mindenki megtallja majd a kihvst a jtkban ilyen tren is. Sok mellkkldetst kapunk, amelyek rdekesek, izgalmasak s sokszor nem mellkesen segtenek a f szlban is. Csatlsokat is fogadhatunk, akikkel elbeszlgethetnk, nekik is van sajt cljuk a jtkban amiben ha segtjk ket, szintn nem marad el a jutalmunk. Akr udvarolhatunk is bizonyos karaktereknek, s a jtk vgre kibontakozhat nmi szerelmi szl
is. Nem lesznk hjn a logikai fejtrknek sem, versikk, padlba ptett mechanikus szerkezetek, jegyzetek s utalsok, fnysugarak, szobrok, vltozatos feladatokon keresztl br gondolkodsra minket a jtk. Ezek egyike sem tl nehz, aki figyelmes az rvidesen rjn a megoldsra, de nem is tl knnyek, gy lvezetes megfejteni ket.
A trtnet szpen felvezetett, nem mentes a fordulatoktl (br az alapkampnyban mg azrt nem fogunk nagyon meglepdni), a karakterek ltal kzvettett rzelmek hitelesek, s cselekedeteink ersen befolyssal vannak a vgkimenetelre.

Grafika s design
Mai szemmel nzve taln nem kld padlra a ltvny (vagy legalbbis nem pozitv rtelemben :) ) de ennek az elnye, hogy szernyebb gpeken is grdlkenyen fog futni a jtk, jl sklzhat, s a modern gpnkn maximumra lltva, magas felbontsban s les textrkkal nem is olyan rossz. Effektekkel nincs tele a jtk, a varzslatok, csapdk s egyebek hasznlnak finomabbakat, amik oda kellenek is, de taln j is ez gy. Ha esetleg olyan fegyvert szerznk, amelyiknek van specilis sebzse, akkor az tndklhet fnyekben is akr. A poligonszm nem tl magas, ez fleg a karakterekre zoomolva kitkz, de ilyen nzetben
meg nem lenne tl knyelmes jtszani, gy azt hiszem ez sem olyan zavar.
A kezelfellet tgondolt, pp csak annyi dolog van a kpernyn, amennyi kell is. A gyorsbillentykkel brmikor elhvhatunk minden fontosabb ablakot. A plyk felptse az alapkampnyban taln nem olyan vltozatos, de a kiegsztkben s az egyb kalandmodulokban sokkal inkbb sznesebb a kp.Zenk s hangok
Hangok a helyn vannak, az alfest zenk s effektek nhol kifejezetten jra sikerltek. Nem annyira viszik a prmet, tnyleg inkbb a httrben maradnak de a hangulathoz mindig illeszkednek. Emltettem mr a karakterek szinkronhangjt, nos ez tnyleg elg jpofa amiket bekiablnak a karakterek, illetve az NPC-k szinkronjai is a helyn vannak, nem mindig tkletes de vannak kifejezetten eltallt hang szereplk is.

Multiplayer
Lehet LAN-on keresztl is jtszani, de van internetes multiplayer lehetsg is, amely a jtkba beptett, teht nem kell kls klienssel bajldni vagy ehhez hasonl. Mig jtsszk a jtkot, mindig van pr aktv jtk ahova lehet csatlakozni. Ezek tbbnyire egy sajt modulban jtszdnak s ignylik hogy a jtk a legfrissebb verzis legyen, de ez egybknt is ajnlott. Kszthetnk sajt szobt is, ahol rszletesen meg lehet adni mindent A maga korban nagyon npszer volt ez a rsze a jtknak, s ma sem tnt el szerencsre.

sszegzs
Azok akik szeretik a szerepjtkot, nem fognak csaldni a Neverwinter Nights esetben sem. A jtk nem hibtlan, a csapatunk tagjai nha hajlamosak kicsit ttovzni vagy beragadni valahol, a grafika mai szemmel nzve nem szp, de taln a szerepjtkosok szmra ez nem a legfontosabb szempont. Tagadhatatlanul tartalmas s rszletgazdag az egsz jtk, j s rossz karakterrel vgigjtszva teljesen mst nyjt, tbbszri vgigjtszsnl is rdekes tud maradni, leszmtva azt hogy hosszabb dungeon-knl unalmass vlhatnak a harcok. A hangulat s a prbeszdek nagyon jl eltalltak, magval tud ragadni a jtk, ha belemerl az ember.Mit kapok a pnzemrt?
Jelenleg a Neverwinter Nights: Diamond Edition van forgalomban, ami a kvetkezket tartalmazza:
- alapjtk
- Shadows of Undrentide kiegszt
- Hordes of the Underdark kiegszt
- Kingmaker (3 kalandmodul)
- kalandmodul szerkeszt
- jtkosok ingyenes moduljai (nem mellkelve, de interneten elrhetek)
Ezek mr nmagukban rengeteg jtkrt garantlnak, radsul a jtk elg kiforrott s az editor is rengeteg elemet tartalmaz (tekintve hogy 2008-as az utols patch, ami mg rengeteget adott hozz a jtkhoz, lthat hogy mennyire odafigyeltek a fejlesztk a jtkra). Ha azt nzzk, hogy a kzssg ltal ksztett, mg rengeteg ingyenes modul elrhet s az editorral mi magunk is kszthetnk ilyet, akkor szinte vgtelen szrakozst nyjt neknk a jtk.
Az interneten tallunk hozz magyarostst, ha anyanyelvnkn szeretnnk jtszani a jtkot. A jtk jelenlegi ra krlbell 2700 Ft krl mozog (nyilvn fgg attl, hol vsrol az ember), ami tekintve a tartalmat, az utols fillrig megri.
Lthat hogy risi mennyisg tartalom s vrhatan igen magas jtkid vr arra, aki bizalmat szavaz a jtknak. A stlust kedvelknek szinte ktelez darab!

Minimum gpigny:
OS: Windows 98/ME/2000SP2/XP
CPU: Pentium® II 450 MHz vagy AMD K6 450 MHz
RAM: 128 MB
Szabad hely: 1.2 GB
DirectX: 8.1
VGA: 16 MB TNT2 OpenGL 1.2 komp. vagy jobb
Hang: DirectX komp. hangkrtya

Jtszhat dem:
http://nwn.bioware.com/downloads/demo.html

(vgl a jtk trailere, annak akit rdekel, nem sajt feltlts vide!)
Neverwinter Nights 7 komment

[11] Kalamoj
Mar 08., Sunday 0:10 #7
n is szerettem anno. Br vannak benne "fura" rszek (pl. egy kldibe meg kell lni Many-Arrows-t ).
Vegyl Gmbct! www.gomboc.eu PSN ID: Kalamoj
[2] vem
Mar 07., Saturday 21:08 #6
Vlasz Fejes91 (#5) zenetre
Kszi szpen, mr megy is!
https://www.youtube.com/channel/UCXrWwrQEMxnSiyzrU5wK2DQ
[6] Fejes91
Mar 07., Saturday 20:20 #5
Vlasz vem (#3) zenetre
A youtube vide elrsi tjnak a vgn van egy szmsor az egyenlsg jel utn. Azt msold be a [youtube] [/youtube] kz s akkor megjelenti! Amgy j iromny volt, jhet mg ehhez hasonl.
Gamertag: Vilibacsi Mac Mini 1.83 Ghz Intel Core 2 Duo  iPod Touch 1G 16Gb
[46] csavar
Mar 07., Saturday 20:09 #4
Te j g, hogy n ezzel mennyit (rengeteget) jtszottam! s milyen j volt....hjaj. Aztn jtt a netes multi...wow. Rengeteg kellemes emlk Mind a kt kieget megvettem anno... Mestermunka!
Ne hazudj, mert sszezavarod a csillagokat s kiszmthatatlan lesz a jvd! PSN ID: vjcsavar
[2] vem
Mar 07., Saturday 19:46 #3
Vlasz Necroman Mk2 (#1) zenetre
szintn szlva nekem nem akart megjelenni a vide, a youtube embedded code itt nem megy, a videlinket nem jelentette meg a youtube kapcsolk kztt, szval nem tudom ezt pontosan hogyan kne.
https://www.youtube.com/channel/UCXrWwrQEMxnSiyzrU5wK2DQ
[10] Jack
Mar 07., Saturday 19:42 #2
J kis jtk, fleg a HotU tetszett nagyon. Gondolom azrt mert akkoriban nagyon sok Drizzt-es knyvet olvastam.
Mar 07., Saturday 19:18 #1
Ezzel a csomaggal mr n is szemezgettem, 3000 Ft-rt tnyleg nem drga.

Az ismertet j, megjegyzsknt taln annyi, hogy a YouTube videkat be tudod illeszteni a bejegyzsbe.
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
vem
https://www.youtube.com/channel/UCXrWwrQEMxnSiyzrU5wK2DQ
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Playstation2
Playstation3
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
PC
Playstation4
Nintendo 3DS
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci/Kaland, Kaland, Verseny, Retro, Szerepjtk, Szimulator, Stratgia
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk interneten, Jtk zsebkonzolon, Szerepjtk, Zene (hallgatom), Knyvek, rs, Anime, Bartok, Nyilvnos megszgyenls, Programozs, Email, Internetes magazinok, Grnyedt ls
Bartok, ismersk
mcmacko
(offline)
Bali222
(offline)
Neverwinter Nights adatlap
12 v felettieknek Tindzsereknek
Kiad: Atari
Fejleszt: Bioware
Megjelens: 2002. Jun 27.
Kategria: Szerepjtk
Online jtkmd: Van

Mg nem rtkeltk ezt a jtkot
Olvasi rtkels: 60.2 (11 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba