Necroman Mk22008.11.07. 17:47

Theseus - Return of the Hero teszt

Ezerszer lerágott csont, hogy jönnek az idegenek, elözönlik az emberi civilizációt, de feltűnik egy hős, ki szétgyakja az ronda pofájukat. Mégis, tucatszám készülnek a témában a jobb-rosszabb alkotások. Közéje tartozik jelen elmélkedésünk tárgya, a Theseus - Return of the Hero is.

A játék egy Sigma-Team nevű orosz fejlesztőcsapat alkotmánya. Ez a kis vállakozás egy igazi garázsteam, a creditlistán is alig egy tucat név szerepel. A csapat 2003-ban vált ismertté az Alien Shooter nevű UFO inváziós Diablo klónjukkal, és ez alapozta meg szinte az összes játékukat. A Theseus - Return of the Hero ebben a világban játszódik, és eredetileg 2006-ban jelent meg. Két és fél évvel később pedig a csapat ingyensen letölthetővé tette a teljes játékot, egyfajta demóként szolgáltatva a nagyérdeműnek - csak itt nem egy játékból, hanem egy már meglévő világból kapunk ízelítőt.

Az alaphelyzet: sötét van, hideg van, és az idegenek leszedték a gépünket - csoda, hogy hősünk ideges?!

A játék főhőse egy Theseus nevű kopasz, kigyúrt fickó, amolyan ehte kemény legény, akinek szürke kocsmafüsttel töltött életét megzavarta egy idegen faj földi inváziója. Nosza, nem is kell neki több, nyomban fölcsap hősnek, és szembeszáll az elnyomók hordáival. Nos, az alaptörténet körülbelül ennyi, és ha valaki valami hihetetlen csavarra vágyik a későbbiek során, annak tévednie kell: a Theseus - Return of the Hero egy klasszikus játékmenettel megáldott izometrikus nézetű lövölde.

A klasszikus jelző természetesen több helyen tettenérhető, például rögtön a kellemes country-zeneszerűséget játszó menüben. Az opciókban csak a játék hangerejét és a grafika minőségét lehet beállítani, az irányítást nem - mondjuk erre nincs is szükség, mert az alapkiosztással kényelmesen játszható: a nyilakkal mozgathatjuk hősünket a terepen, míg a az egérrel azt irányíthatjuk, hogy merre nézzen és célozzon. A bal gombbal lő, míg jobb gombbal is mozgatja a manuszt a képernyőn, de nekem kényelmesebb volt billentyűvel. Van még a FPS-ekben megszokott számbillentyűs fegyverválasztás, meg az F gomb, amivel a zseblámpát kapcsolhatjuk be. Hm, nagyjából ennyi, meg egy bambi: a Tab billentyűvel ki lehet kapcsolni az információpaneleket, bár ennek sok értelmét nem láttam.

A klasszikus játékmenet magában a szerkezetben is megnyilvánul: a Theseus - Return of the Hero-ban új játékot lehet kezdeni, meg egy meglévőt lehet folytatni. Új játék esetén lehetőségünk van választani egy 10 pályás kampány és a túlélő mód között. Ez utóbbiban egy pusztaság közepére kerülünk, ahol a szörnyek minden oldalról támadnak, ami előbb-utóbb a halálunkat fogja jelenteni - a feladat az, hogy hősünk eme nem kívánt állapotba kerülését minél tovább elodázzuk a ránk rontó randaságok likvidálásával.

A program két kampány pálya közt automatikusan ment, a szinteken belül azonban nincs erre lehetőség, sőt a teljesített pályákat újrajátszani sem lehet. Mondjuk ez utóbbi érthető, mert a pályák előtti menüben összevásárolhatjuk összekuporgatott pénzünkből a felszerelésünket: különféle páncélok, fegyverek, implantátumok és egyéb hasznos-haszontalan ketyerék. Ezután a képernyő bal alsó részén elolvashatjuk az ismertetőt, majd klikk a start misszió menüre, és már mehetünk is szörnyet ölni.

A Survivor mód bája, avagy Híró vagyok, ments ki innen!

A Theseues az űrlények által elözönlött Közép-Európában játszódik, ezért a magyar játékosok számára a helyszínek is ismerősek lesznek: erdő, farm, országút, város, park, múzeum. Korábban nem véletlenül használtam a horda és az elözönlés szavakat, a program ugyanis százával küldi ránk a különféle ocsmányságokat. Az új pályákon általában egy újfajta szörny is akad, amely erősebb és/vagy gyorsabb is az előző típusúaknál - szóval nem fogunk itt unatkozni. A legtöbbjük csak közelharcban járatos, de akadnak távolból lövő lények is. A többségük 3+1 féle színben látható: a zöld a leglassabb, leggyengébb válfaja az adott szörnynek, míg a sárga és a piros erősebbek, gyorsabbak. A +1 a kék színű "bajnokokra" vonatkozik, ezek csak elvétve fordulnak elő, ellenben rengeteg HP-val rendelkeznek, viszont megölésük után gyakran implantokat ejtenek el. A szinteken az esztelen gyilkolás mellett vannak alküldetések is, mint például szabadíts ki X db túlélőt és/vagy robbantsd fel az összes szörnykutat, találd meg a kijáratot, stb.

Ahogy fentebb jeleztem, a Diablo és társai hagyományihoz híven a megölt lények előszeretettel hagynak maguk után muníciót, életgömböt, pénzt vagy más dolgokat. Ezek csak limitált ideig szedhetőek fel, ami egy felénk zúduló szörnyáradat esetén létfontosságú. A játék európaiságát erősíti még az is, hogy a készítők a pénzt forgó Euró jellel ábrázolták.

A játékban összesen hatféle fegyvert lehet fölszedni, de én a gépfegyver és az ionágyú mellett a többit nem találtam túl használhatónak. Időnként telepíthető ágyúkkal is találkozunk, amikből nagy tűzerővel oszthatjuk az áldást. A páncélok igen hasznosak, csak a pályákon belül ritkán akad belőle. A felszerelések között van még egy harci robot is, amely a fejünk körül keringve automatikusan leszedi a játékos közelébe merészkedő lényeket - sajnos csak néhány percig. A radar, bár megvehető, olyannyira nem használható dolog (bár a túszokat a pályán jól mutatja), ellenben az automata egészségügyi csomag nagyon: mielőtt elfogyna a HP-nk, az utolsó pillanatban maximálisra feltölti energiánkat és pár másodpercig sebezhetetlenné tesz minket. Persze nem kell aggódni e nélkül sem, hiszen a program a zöld keresztekkel életeket számol. Kereszteket egyébként a küldetések előtti menüben is lehet venni.

A játék grafikája nem kiemelkedő, de a célnak tökéletesen megfelel. Egyedül Theseus, a hősünk lett érzésem szerint elnagyolva, amit tovább ront erőteljesen korcsolyázó mozgása. A szörnyek ellenben rendben vannak, mind megjelenésüket, mind a mozgás kultúrájukat illetően. Ezt fokozza még a táj kidolgozottsága, ami a Diablo 2 színvonalán van, ami ugyan nem mai darab, de szép. Ezt még olyan grafikai apróságokkal sikerült feldobni, mint a fegyverekből kihulló és ott is maradó töltényhüvelyek, a különféle rejtekhelyek kinézete (ládák, hordók, sőt a farmokon a döglött állatok tetemei is), robbanások effektje, valamint Theseus kinézetének megváltozása, ha fölveszi a golyóálló mellényt. A hanghatások is a helyükön vannak, a fegyverek jellegzetes hangjukon osztják a halált, és a szörnyek is a rájuk jellemző módon lehelik ki lelküket. A zene is rendben van, az oroszos kompozíció illik a futurisztikus henteléshez, csak kár, hogy minden helyszínen ugyanaz a 2-3 szám szól.

Ahogy az a monstrum fölött látható hőmérő jelzi, a helyzet egyre melegebb.

Ezzel rá is térnék a feketelevesre, ami ugyebár nem egy kellemesen gőzölgő kávét jelent, hanem a játékban található bugokat - mert sajnos akad belőlük néhány. A felszerelések közül például az elemlámpa teljesen használhatatlan; funkciója ugye az lenne, hogy a sötétben világítson, de a Theseusban az éjjeli részek alatt ha kicsivel sötétebben is, de ugyanúgy lehet látni mindent. A szörnyek sokszor elég agyatlanok, mert ha köztük és hősünk közt fal van, akkor ahhoz szorulva próbálnak elérni feléje rontani (bár ezt a hibát a gránátvetővel jól ki lehet használni), valamint hogy bármilyen tereptárgyban képesek elakadni - ez néha hősünkre is áll. Gyakran megesett az is velem, hogy egy felrobbantható hordóba lépve a cucc ráragadt a lábamra, és a fél pályán végighurcoltam, mire valahogy lekerült rólam. A fentebb említett telepített fegyverek ugyan végtelen lőszert kínálnak, de Theseus-hoz hasonlóan van életerejük, ami folyamatosan csökken a szörnyek támadásától - de ha kiszállunk, majd vissza, akkor az ágyú HP-je újra maxra ugrik. (Igaz, ezt is könnyen ki lehet használni.) Hiba még, hogy időnként bemehetünk házakba, viszont ekkor a tető kitakar mindent; nem látjuk se hősünket, se a benn lévő cuccokat, de még a szörnyeket sem. Az is szúrta a szemem, hogy a küldetéseknél ki van írva a túszok száma, de a lénykutak esetében már nem; "robbantsd föl az összeset", de hogy az mennyi, azt nem tudod. De ami a legidegesítőbb: ha az ember játék közben kilép, akkor az addig elért pontszáma fölkerül a toplistára, mintha befejezte volna az egészet...

Mindezek ellenére hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Theseus - Return of the Hero egy rossz játék lenne. Igaz nem hosszú, egy gyakorlottabb játékos a tíz pályát akár egy nap alatt végigtolhatja, de mert (már) nem kell fizetni érte, ezért mindenképp megéri - főleg, hogy a játék alig több 60 megánál. Ennyiért ma már egy előzetest se lehet leszedni...

Értékelés: 6 pont

A játék letöltése: Click!

Click!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==