Úgy gondoltam, hogy "blogba foglalom" mostantól az épp aktuális, vagy régebbi (de le nem jegyzett) teázási élményeimet (ha van rá igény :)). Kezdésnek nem éppen egy egyszerü teát mutatok be, ez pedig nem más, mint a Bi Luo Chun (vagy Pi Lo Chun), azaz a Tavasz Jáde Csigái aka Tavaszi Zöld Csigák.
A Bi Luo Chun egy nagyon jó minöségü kínai zöld tea. Jelenleg a kínaiak által megszavazott top10-es lista második helyét foglalják el ezek az illatos levelek (600 féle tea közül nem rossz), de volt idö, mikor az elsö helyet, azaz a zöld teák királya címet birtokolta. Meg kell mondjam teljesen jogosan!
Egy kis idézet egy ezzel foglalkozó oldalról:
*"Az itteni Bi Luo Chun, vagy a "zöld kagyló-forma tavasz" azonban különlegesség. Ezt a teát ugyanis tavasszal szedik a színe természetesen zöld és a gondosan kezelt levelek kagylóformájuak. Mindig is a császári udvar kedvenc italának számított, állítólag a nevét is Kangxi császártól (Kb.18.században Qing dinasztiában) kapta. Igaz a helybeliek inkább arra a legendára esküsznek, amely szerint egy gyönyörű lány - név szerint Biluo - szerelmesét súlyosan megsebesítette egy gonosz sárkány és a fiút csak az itteni tea-cserjék fiatal hajtásai gyógyíthatták meg. Ám éppen tél volt és a tea-cserjéket hó borította. Biluonak tehát a szájában kellett tartania néhány teaágacskát, míg azok kihajtottak. Annyi alapja mindenesetre lehet a legendának, hogy a legjobb Bi Luo Chun teát a lányok régebben valóban a szájukkal szüretelték.
Mingyuewanban jelenleg mintegy ötezer hektárt ültettek be Bi Luo Chun teával. Egy hektárról mindössze 110 kilót lehet leszüretelni. A szüret - teánál szokatlan módon - tavasszal, méghozzá március közepén kezdődik és igen fáradságos munka. Egy tapasztalt tea-szüretelő naponta fél kiló tealevelet gyűjt össze - ebből pedig csak 15 deka tea lesz.
Az is nagyon fontos, hogy a tealeveleket közvetlenül a szüretelés után fel kell dolgozni - ha csak egy napot is feldolgozatlanul állnak, máris megsárgulnak. A feldolgozás nagy szakértelmet követel, különösen a forró edényben történő szárítás nehéz feladat. Ehhez különleges serpenyőket használnak, amelyeket mindig kézzel rázogatnak, forgatnak. A szárítás-pörkölés és ezzel együtt a tealevelek kagyló-formájának kialakítása körülbelül negyvenöt percig tart - és csak kis adagokat lehet egyszerre elkészíteni."*
Egyértelmü, hogy egy igazi különlegességgel volt dolgom, amikor ma reggel elsö ízben próbáltam ki ezt a teát. A tealevelek "nyersen" rendkívül erös, édes illatot árasztanak magukból, leginkább a méz jutott róla egyböl eszembe. Leírásokban enyhe barackos illatot is említenek, de ezt én csak áztatás után véltem felfedezni.
Elkészítés ugye a minöségibb zöld teáknak megfelelöen zajlott, azaz kb. 70-75 fokos víz (forralás után 5-6 percet állni hagyom a vizet), 3 perc áztatás.
Gyönyörü, vidám zöld színü nedü lett a végeredmény. A csésze fölé hajolva rögtön felismertem a barackos, mézes illatot a zöld teák jellegzetes aromájával keveredve, és ugyanezt a tényleges kóstoláskor is érezni lehetett. Valóban egy semmihez sem hasonlító, nemes tea ez.
Gondoltam beleszippantok a lefedett teáskannába is. Meglepetésemre egy, a csészében nem tapasztalható illat is megbújt a fedö alatt, ez pedig a csalán. Méz, barack, zöld tea és csalán (cseppet sem rossz kombináció). Nem tudtam megállni, hogy ha már ennyire szagolgatok, akkor a szüröben félretett nedves tealeveleket ne tanulmányozzam kicsit. Az áztatás során a kis kagylócskák gyönyörüen kinyíltak, mintha csak friss tealevelek lennének. Illatuk pedig (na mi?): barack. Igen, a leveleken érzödik a legeröteljesebben a gyümölcs illata. Fantasztikus!
Lassan elfogyasztottam a fél liter Bi Luo Chun-omat, amit ugye újabb felöntés követett, hiszen a jó minöségü zöldeket akár 4-5 alkalommal is felhasználhatjuk, mielött kukában végeznék (persze mindíg kicsit melegebb víz és plusz 1 perc áztatás szükséges az alaphoz képest). Elégedetten tapasztaltam, hogy semmit nem vesztett erejéböl, ugyanolyan erös ízt kaptam, mint elsö alkalommal. Sajnos többször már nem volt alkalmam forrázni a leveleket, mert el kellett mennem itthonról.:(
Összességében elégedett vagyok ezzel a teával, kellemes új élmény volt ez a reggeli órákban. Ja! Mint a többi zöld tea, ez is élénkít a tein tartalmának köszönhetöen, söt, talán még eröteljesebben, mint a nagy átlag.