kryss7772008.08.26. 23:51

GC | 08 beszámoló

Így hirtelen nem is tudom merre/hova/kivel/hányan kezdjem - a lényeg, hogy ez minden tekintetben MÁS Games Convention volt, mint a tavalyi. A következő párezer karakterben legfőképpen a véleményemet fogom leírni a kint látott játékokról, majd pedig jöhet a GC igazi képe, hogy hogyan láttam én a 2008-as kiállítást. Aki papírpöcs az NE olvasson, most sokat fogok írni.

Ezúttal valamivel kalandosabb utunk volt, mint 2007-ben, ugyanis befigyelt egy szétroncsolódott első gumi, majdnem kifogyó benzin, de ... a szarós medvékről már inkább nem fogok mesélni.

Csehország kellős közepén jártunk, amikor megtartottuk az akkor már szokásos kávécigipisi pihenőt. Viszonylag gyorsan végeztünk is (leszámítva a kukánál hadonászást, mivel a nyomorék darazsak éppen ott bandáztak) után egyből hasítottunk is tovább a "világ leszarabb autópályája" címet lazán bezsebelő cseh sztrádán. A benzinkútról kifelé jövet egy kamion majdnem lenyomott az útról; egy kavicsos részről kellett visszamászni az útra. Mire felgyorsultunk az átlag százhuszas tempóra (ekkor már épp toltam is volna a DjMax-ot), akkor valami rohadtul nem stimmelt a kocsival. Brutális rázás, majd egyből lehúzódás az út szélére. Dezsővel kiugrottunk a kocsiból és amolyan szakik módjára egyből sikerült megállapítani, hogy ez egy laza defekt - vagyis inkább fullosan szétcsapott, szabályosan füstölő gumi; egy jó kis égett szaggal párosítva rendkívül kellemes kombó volt. Átdobtuk a gumit és folytattuk az utunkat.

A cseh-német határhoz közeledve már fogyóban volt a benzin - a cél: tankolni mihamarabb. Átérve a német oldalra mentünk tovább az autópályán (ajánlott százharminc, sebességkorlátozás nincs). Sunyi módon a zsaruk kiszúrtak minket így bepofátlankodva elénk feltolták a villogókat, hogy kövessük őket. Levittek az autópályáról, lecsekkolták a személyiket majd tovább is engedtek.

Bekk to autobahn, benzin lassan elfogy - már az ötvenedik pihenőn mentünk túl, de egy rohadt benzinkút sincs a környéken. Sok-sok kilométer után nagy nehezen befigyelt végre egy ARAL kút - a tavalyi kiruccanás óta mindenki nagy kedvence. Pumpáluk egy kis dízelt majd irány Lajpcich, estére még szállás is kéne. Szerencsére 30km-re a Games Convention-től (Grimma nevű városban) találunk is egy jó kis szállást - fair szobák, olcsó is, ofkorsz hogy maradunk. Egyébként sokkal jobban jártunk, hogy itt szálltunk meg, mert: 1. Lipcse környékén minden foglalt, 2. ott az árak nem a mi pénztárcánkhoz vannak szabva.

Este bekóstoltuk Dezső varázspálinkáját - tényleg ez volt a legjobb, amit eddig ittam. Megbeszéltük, hogy ki mit vár a legjobban (én a Race Pro, Prine of Persia és Castlevania hármast mondtam) és hogy kábé mire számítunk a kiállításon.

Úton visszafelé már nem történt semmi érdekes, legyen ennyi elég az utazásról. Jöjjön a gécé.

Első nap. Már mindenki izgul, hogy mikorra érünk oda az expo helyszínére; kábé tíz óra magasságában parkolunk le és már támadunk is a főberjárat felé. Az utat már tudjuk, így nem kellett balfaszkodnunk egy percet sem; a pénztárnál megvesszük a 4 napos jegyet majd menetelünk is az első Halle felé. Fallout 3 reklámok a fejünk fölött, megérkezünk az első terembe.

Beérünk, hatalmas hangzavar és ordítás; ez a Guitar Hero World Tour. Pár másodperc után egyből továbbálunk, egy szám erejéig még a DS-es GH-t is kipróbálom (ez nagyon kevés ahhoz, hogy pénz adjak érte). Megfordulok ... b*meg ott a SEGA (imádom ezt a feliratot és hatalmas betűit). Kérek egy SEGA táskát, amit telenyomnak szóralapokkal és fordulunk is az újgenerációs Sonic-ot lecsekkolni. Elsőre nagyon tetszik, de rövid idő után érdekesen nézek rá; mikor a kezembe kerül az irányítás pedig végleg kiábrándulok belőle. Nem néz ki rosszul, teljesen egyszerű a grafikája - demo pálya elég csini, de sajnos a látványos mozgások és effektek mind magunktól történnek. Időnként a képernyőn felvillanő gombokat kell időben megnyomni, hogy történjen is valami, de ennyi. Ennyi. Biztosan nem fogom megvenni, pedig érdekelt.

Bazz, így soha nem fogok a végére jutni... a továbbiakban csak a játékokról írok. (valamit úgyis kihagyok)

Killzone 2 - az egyetlen Sony-s cím, ami tényleg vadállat. Minden része a helyén van - olyan látványvilág és grafika, amit eddig még sehol nem láttunk (hozzáteszem, hogy egy alap fos Bravia-n toltuk). Az irányítása elég nehézkes a szerencsétlen Suxaxis-nak köszönhetően, de mondjuk ennél a játéknál ez nem érdekel. Kemény, 2009 egyik legjobb játéka lehet, viszont már most van egy sokkal érdekesebb kiszemeltem arra az esztendőre (a legszebb játék vigaszdíjat még lazán bezsebelheti).

Mirror's Edge - hogy is mondjam... picit csalódtam. A látványvilág és stílus alapből csillagos ötös, de még mindig nem látok benne annyi fantáziát, hogy ettől a címtől várjam a megváltást. PS3-on játszottuk és az irányítás teljesen rendben volt, jól be volt lőve. Ami nagyon nem tetszik… a demo pálya teljesen lineáris; kizárólag egyetlen megoldás van, csakis egyetlen úton lehetséges a továbbjutás. Messze a legstílusosabb cumó, de félek, hogy a végleges játék messze nem lesz olyan jó, mint elsőre tűnik - a grafikai stílus és az össze-vissza ugrálgatás nem lesz elég egy tízórás játékhoz. Akit zavar a mozgó kamera (lásd Cloverfield film) az óvatosan bánjon vele.

Bionic Commando - itt van, eljött. A 2008-as Games Convention LEGJOBB játéka. 10 perc sorbanállás után tudtuk lecsekkolni. Először multiztunk, majd a single részével is játszottunk. Az ottani 4 fős multi kegyetlen volt, nagyon élveztem minden egyes percét. Az irányítás betanulása után már szinte csodákra voltam képes a mechanikus karoknak köszönhetően. Felmászhatunk a legmagasabb épületekre, elkaphatjuk az ellenfeleket és szabadon lenghetünk amerre csak szeretnénk (hozzáteszem, hogy csak bizonyos távolságon belül tudjuk a falat és egyéb dolgokat megfogni). Egyébként a multi teljesen olyan, mint a Lost Planet. Két meccsből minkettőn az első helyen végeztem, élvezet volt minden egyes perc.

Single része még csinosabb is, mint a többjátékos mód. Egy nagyon rövid pályarészbe nyerhettünk csak betekintést, de már az is teljesen lenyűgözött. 2009 legjobban várt játéka.

Silent Hill 5 - meglepetés. Az eddig látottak alapján abszolút hidegen hagyott, de néhány perc játék után máris tudtam, hogy ezt meg kell majd venni. Igaz, hogy nem mai színvonal (nem csak a grafika, hanem úgy a játék egészére értem), de ennél a stílusnál ez egyáltalán nem számít. Hangulat eléggé vad, jöhet.

Tomb Raider Underworld - inkább kihagytam, egyáltalán nem is érdekelt. Bátyám játszott vele, de problémásnak találta az irányítást és több ponton nem volt elégedett a játékkal. Úgysem vettem volna meg, passz. Pénzért ez nekem felejtős.

Mortal Kombat vs. DC Universe - WAAAAA!! Basszus, itt az Új Mortal. Első trailerek után teljesen bénának tűnt, de kipróbálva a játékot nem bírtuk lerakni a joyt Dezsővel. Kábé 10 menetet nyomtunk és csak lestünk, hogy ezt most mennyire odatették. Játszottunk 360-on LCD-n, majd átfáradtunk egy elég nagy átmérőjű plazmához, ahol a PS3 verziót is megnéztük. Igaz, hogy az említett plazma őskövületnek számított, de rendesen megdobta az élmény a nagyjából 2 méteres képátmérő. A karatkerek szép nagyok és a harc is nagyon élvezetes. Dejóóóólesz megint betanulni a Fatality-ket és szarrá szopatni a másikat.

LittleBigPlanet - ez komolyan egy vicc, hogy a Sony és a dicső lovagjai ettől a játéktól várják a megváltást. Jó, elismerem, hogy jópofa, de hogy én ezért egy teljes játék árát nem fizetnélm ki az tutibiztos. Hárman játszottunk coopban (úgy tudom max négyen lehet), jól szórakoztunk; repültek is rendesen a "temiaf*sztcsinálsz"; felkiáltások, de... ott ingyen volt. Itthon fizetni kéne érte és én inkább másra költöm a pénzem. Az only PS3 tulajok elhiszem, hogy egyből megveszik, mert az exkluzív címekből idén tényleg nem sok minőségi lesz a Sony masinájára. Én személy szerint inkább nyomom a Gears 2-t, minthogy a LPB-ben szenvedjek a pályákkal.

Resistance 2 - naneee, inkább nem írok semmit, mert csak felhúznám magam. Ennyire hájpolni egy közepes szemetet, brrRRrrr.

Race Pro - erre voltam a leginkább kiváncsi, de mégis csalódást okozott. Nagyon jó lett volna, ha legalább a 30 frame/sec körüli értéket tudta volna stabilan tartani a játék, de sajnos ez messze volt attól. A grafon nagyon meglepődtem, ugyanis nem az a száraz PC-s izé, hanem valamilyen szinten "konzolosították"; a látványvilágot. Kellmes ránézni, de összeségében a Forza 2 még mindig jobban mutat (és az még 60fps-sel is fut). Dolgozzanak még vele. Remélem azért november végégig valamilyen szinten helyrehozzák a játék gerincét (az sem érdekel, ha esetleg késni fog) és a neves fejlesztőcsapat bebizonyítja, hogy 360-ra is meg tudja csinálni az etalon szimulátor butított változatát (eddig sem számítottam GTR minőségre, de azért a stabil 60fps-t elviselném).

Meg kell említenem, hogy a kiállított PC-s GTR Evolution földbedöngölt mindent, ami eddig szimulátor néven futott; messze ő volt a legjobb. El sem tudom képzelni, hogy milyen lenne erre az engine-re ráhúzva a GT5 grafikája (na, akkor lenne az a pillanat, amikor rohannék megvenni a cockpit-et).

MotorStorm: Pacific Rift - Motorstorm 1.1. Fejlődés nincs csak új pályák, új járgányokkal. Lehúzás, simán lehetne egy húszfontos expansion, de megint bebizonyították, hogy némi reklámmal és jó trailerekkel akármit el lehet adni. Mindenképp érdekel, de várok vele amíg értelmes áron lesz és ténylegesen megéri a pénzét.

Midnight Club: Los Angeles - hoppá, hoppá. EZ kell. Végre egy autós game, ami ugyan tuningos őrület (persze nem olyan szinten mint a nédfosszpíd), de legalább van stílusa. Kéne már valamilyen lazulós autós játék és úgy néz ki most végre meg is kapom. Pofás, inkább erre költsetek, mint az NFS-re (azért könyörgök esténként, hogy bukjon már meg ez az egész szar sorozat és 5 év múlva hozzanak ki egy szórakoztató supercarokkal teletömött részt).

Burnout Paradise - természetesen a nemsokára megjelenő kiegészítőt lehetett kipróbálni. Motoros dolog szerintem bénaság (van fickó a járgányon, de ha ütközünk, akkor hirtelen eltűnik), viszont a változó napszakok valamilyen szinten újdonságként szolgálnak. 800 MS pontot nekem megérne ez az update.

GT5 - szégyen, szégyen és szégyen, hogy csak ennyivel tudtak előállni. A kiállított gépeken a márciusban megjelent GT5 Prologue futott - se egy új autó, se egy új feature, se egy új pálya. Tavaly még Logi G25-ök voltak kiállítva, idén már a nemsokára megjelenő (vagy már megjelent) új GT kormány kapott minden cockpit-nél helyet. Maga a kormány teljesen Driving Force Pro, csupán néhány új gombbal lett kibővítve. Cserélni a régit felesleges, új tulajok már ezt vegyék. Következő lépcső a G25 legyen.

Voltak Gran Turismo versenyek is, ahol gondolkodás nélkül indultam. London, Audi R8, 5 kör. Ennyi időm volt, hogy én legyek a legjobb. Az ottani gépemen körrekodort futottam és ezzel nyertem 3 darab játékot PS3-ra. Igaz, hogy promó verziók és abszolút közepes gamek (NBA 08, Folklore, GT5P) .. de hát ingyen volt. Értékelem ezt is. Mondjuk annak a tudatától sokkal boldogabb voltam, hogy én voltam a legjobb.

Fallout 3 - majd' háromnegyed órás várakozás után ülhettünk be a prezentációra. Szerencsére angolul is demózták (hozzáteszem, hogy ez volt az egyetlen hely), így értettük is, ami éppen a képernyőn történt. Nekem leginkább az alap nézettel volt problémám - third person view-ből a fél képernyőt kitakarta a fickó, first person view-ban pedig egy elhibázott fps-nek tűnt. Úgy gondolom ez a rajongók játéka lesz, én óvatos vagyok vele. Tesóm szeretné megvenni úgyhogy valószínűleg lesz alkalmam játszani a fullos verzióval.

Street Fighter IV - a nagy visszatérő. Újra a Street Fighter a szerelmem.

Dead Space - a Mortal után a másik nagy meglepetés. GC előtt nem érdekelt, most pedig biztos vagyok benne, hogy egyből a premiernél fogom megvenni. Szép is, jó is, hangulata nagyon meggyőző; Dezső elmondása szerint pedig a hangok is nagyon-nagyot ütnek. Ezen nem kell gondolkozni, akinek tetszik az vegye meg mindenképp.

Maga a show fair volt, azonban az állandó jellegű hangzavar hosszú távon számomra idegesítőnek hatott. Egyes kiállítóknak a célja kimondottan a tömeg hergelése volt (jó, tudom, hogy ez kell, de sokszor már nagyon túlzásba vitték). Persze az emberek sikítottak, mint a birkák egy-egy béna kulcstartóért vagy pár darab használhatatlan műanyag sz*rért. Péntek délután én már túlzottan soknak éreztem ezt az egészet és durván elkezdett fájni a fejem. Már úgy volt, hogy indulunk hazafelé, de a többiek még kiváncsiak voltak a Mortal-ra. Amikor bekerültünk játszani kapásból elfelejtettem minden bajomat és csak a játékot élveztem.

A Sony stand nagyobb része a casual játékosoknak szólt, legtöbb figyelmet a LittleBigPlanet és a szingsztár kapta. Xbox stand is elég béna volt - Guitar Hero és Rock Band, valamint az új casual csodák (énekelgetős és kameréval idétlenkedős stuffok). Fel is húztuk magunkat, amikor kiderült, hogy a Fable II csak zárt ajtók mögött kerül bemutatásra, így azt nem is tudtuk megnézni. Az új Banjo kemény 2 kiosk-on volt kiállítva, ahol kábé nulla ember állt - odamentél és játszottál. Ezek után kiváncsi leszek a játék sikére (vagyis "sikerére").

Az idei GC minden tekintetben elmaradt a 2007-estől. Egy évvel ezelőtt sokkal barátibb összeröffenés volt az egész és nem a nyakadba lihegő majmokról szólt. Sokszor már 2 perc után kellett továbbadni a joyt, hogy valami szerencsétlen idióta bénázását figyeljük.Tavaly több volt a pihenős játszás, a FatBoy-okban elterülve tudtuk kipróbálni a legújabb címeket, akár fél órát is a játéknak tudtunk szentelni a legnagyobb nyugalomban.

Fura, hogy azok a gémerek, akik többszáz kilométert utaznak abba a tetves országba még annyit sem érdemeltek, hogy a új címeket megcsodálhassák. Nem volt Gears 2 (valószínűleg csak zárt ajtók mögött), nem volt Resi 5 (szintén..), nem volt Heavy Rain és az új Prince of Persia-t sem tudtam megnézni (mondjuk az utóbbit lehet jobb is... majd novemberben itthon, nyugodtan). Most, hogy így olvasgatom vissza a híreket (és kommenteket) rá kell jönnöm, hogy itthonról teljesen másnak tűnt az egész, abszolút más játékokra figyeltek fel az emberek. A legjobb egyértelműen a Bionic Commando volt, legnagyobb meglepetés pedig a Mortal lett (SF IV-ről tudtuk, hogy kegyetlen lesz).

Maga az egész GC, az egész hétvége a társaság miatt volt durvajó. Jövőre meglátjuk mi lesz, de most már nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy ott a helyünk a következő expón.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==