[Teszt] Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch Sports

kevinyCsángó Kornél2022.05.08. 23:55

2006 december 08. A nap amikor a Nintendo megmutatta. Mármint nem arra gondolok, kis pajzán, sokkal inkább hogy egy jó ötlet jó megvalósítására, ami többet ér minden digitális proteinpumpánál. Sokat mászkáltam annak idején a Keleti-pályaudvar melletti kis konzolboltba máriokartozni, miközben vártunk a vonatra - kíváncsian néztem be azon a hideg délután is az üzletbe. Az eladósrác már kellemesen pityókás állapotban örömködött, hogy minden példány elkelt a Wii-ből, de ott a kiállított darab, próbáljam ki nyugodtan a WiiSports-ot. Akkoriban a mozgásérzékelés nagyon nem volt elterjedt fícsör, így természetesen megdöbbentett, mennyire jó ötlet és mennyire jól működik. Erre persze nem csak én figyeltem fel: a koncepció tökéletesen működött mind papíron, mind a gyakorlatban, a Wii sikerre volt ítélve. És ennek a sikernek a legerősebb üzemanyaga a gép mellé csomagolt WiiSports volt.

Miért is? Egyszerű: a sport az emberi emlékezet óta az egyik legnépszerűbb elfoglaltság, a WiiSports pedig először mutatta meg, milyen a sportjátékokat nem gombokat meg karokat rángatva játszani, hanem hasonlóan, mint ahogy a valóságban tennéd. Teniszeztél úgy, mintha ütőt fogtál volna és a lecsaptad a labdát, bowlingoztál úgy, mintha fogtad volna a bowlinggolyót és belevágtad volna a WiiMotyit a tévébe… izé, azzal gurítottad volna le a virtuális bábukat, vagy golfoztál és egy jól irányzott mozdulattal pofánverted a melletted állót. Emlékszem amikor én magam is Wii tulaj lettem és vittem a koleszba, majd szereztünk egy projektort és a fél koli ott tapadt a klubhelységben, önfeledten hadonászva. Mágikus idők voltak, a géming történelem nagy pillanatainak egyike.

Most pedig itt van az új generáció WiiSporija, ahol minden szebb, jobb, kiforrottabb, én pedig összegereblyéztem a gyerekeket, hogy együtt pillantsunk rá, mit tud. Mint az közismert, összesen 6 féle játékot kínál a csomag: van természetesen tenisz, ennek a lájtosabb változata, a tollaslabda. Nem maradhatott ki a bowling és a Resort-ból átemelt vívás sem, valamint két új sportág is helyet kapott: a strandlabda és a foci is. Elsőre kissé kevésnek tűnik.

A tenisz nagyjából olyan, mint régen volt, egyszerre négyen játszható, az ütéseitek irányát és sebességét figyeli a gép. Talán ezzel játszottunk a legtöbbet, ami nem meglepő, hisz talán ezzel áll fent leginkább a JoyCon-teniszütő nyele párhuzam. Egy percig sem kell magyarázni, felkapod és játszod. A tollas nagyjából hasonló élményt nyújt, csak a labda jóval könnyebb, máshogy ütöd, más gesztusokat igényel - csak úgy mint a valóságban.

A bowling szintén nem sokat változott, viszont az egyik legjobb újítás, hogy lehet szimultán játszani, így nem kell megvárni, amíg mindenki legurítgatja a köreit. Ilyenkor annyi felé osztódik a képernyő, ahányan játszotok és üresjárat mentesen lehet gyilkolni a bábukat. A vívás sem lett szétbonyolítva mindenféle különleges mechanikákkal: a kezdeti céltalan hadonászást hamar felváltja a támadás és védekezés átgondolt variálása és az ebből fakadó roppant élvezetes meccsek.

Az új módok már kicsit kevésbé kézreállóak, itt többféle mechanika is megmutatkozik, így gyermekeim nem mozogtak bennük annyira otthonosan, mint a régi-új-egyszerűbb játékokkal - ebből kifolyólag nem is pörögtek annyit. Ettől függetlenül a strandlabda nagyon élvezetes a focinál viszont a csomag részeként lábra szerelhető JoyCon tartót hiába próbáltuk többféleképp is felaggatni magunkra, valahogy mindig jobban működött, hogy ha kézi gesztusokkal igyekeztük terelgetni a labda útját.

És ezennel a végére is értünk… hát nem csak elsőre tűnt kevésnek. Ha azt nézzük, egy csomó egyértelmű sportág kimaradt: Golf? Box? Baseball? Íjászat, frizbi és a Resort jópofa minijátékai? Értem én, nem teljes árú a történet (meglepő, de annál indokoltabb) de azért picit többet vártam volna. Persze tudom, 2022 van, majd jönnek az új dolgok DLC-ben, addig is élvezzük azt ami van. És élvezzük is: a nap végén a gyermekeim elégedetten csettintettek, ami annak ellenére is örömmel tölt el, hogy végig dolgozott bennem a “vótmá” érzés. Sebaj, a megfelelő közönségnek nagyon jól tud működni a Switch Sports, a többiek pedig gurítsanak le mellé egy jó fröccsöt: erre a nosztaligavonatra mindig jó érzés felszállni.

Pontosan
8
Platform: Nintendo Switch
Kiadó: Nintendo| Fejlesztő: Nintendo EPD
Megjelenés: 2022. április 29. | Ár: 49.9 EUR (digitálisan 39.9 EUR)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

10 órája
15

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

1 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

2 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

2 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

3 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

3 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

4 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

4 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

4 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

4 napja
1

Heti megjelenések

4 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

5 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

7 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

7 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

8 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

9 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==